Selecteer een pagina

Douwe Jan Joustra van ICE Amsterdam gaf afgelopen vrijdag een lunchlezing over circulaire economie. Een kleine groep had zelf de lunch meegenomen en luisterde aandacht naar zijn verhaal over circulair ondernemen. Het past in onze zoektocht naar een andere economie en anders denken over producten, diensten en transacties. Al dan niet gestimuleerd door slimme ICT en nieuwe technologie.

Douwe Jan Joustra is werkzaam als initiator van de circulaire economie in Nederland en internationaal. Hij is momenteel één van de trekkers van NederlandCirculair! en CIRCO (Design). Joustra heeft zijn bedrijf ICE-Amsterdam dat zich richt op Implementatie van Circulaire Economie (ICE). Hij is ook actief als trendanalist (ICE=I See). En werkt in binnen- en buitenland samen met bedrijven en overheden die echt willen veranderen. Voor en met hen realiseert hij ‘Roadmaps Circulaire Economie’. Van wijkniveau tot stad tot regio past bij zijn aanpak.

Circulaire economie gaat over economie

Eind januari ondertekenden zo’n 180 partijen het Nationaal Grondstoffenakkoord. “Afval bestaat niet meer, van restproducten maken we nieuwe grondstoffen.” En daarmee maken zij een eerste stap richting een circulaire economie. Maar volgens Joustra zou circulaire economie vooral over economie moeten gaan. ‘Circulaire economie gaat niet alleen over afval en grondstoffen. Het gaat echt over anders ondernemen en andere keuzes maken.’ zei Douwe Jan Joustra.

En dat betekent anders ondernemen. Voor de deelnemers had Douwe Jan een aantal concrete stappen en handvatten bij de implementatie van circulair denken en vooral doen binnen hun organisaties. Bekijk hier zijn presentatie.

Hoe nu verder?

Voor CNCPTMKR was dit een eerste stap om bij te dragen aan een transitie naar een circulaire economie. Wij willen graag samenwerken met partijen in Arnhem en Gelderland om circulair denken, maar vooral doen, te implementeren. Wij bieden onze ruimte (Coworkspace Arnhem) aan voor mensen die met elkaar in gesprek willen over dit onderwerp, willen brainstormen, en samen willen werken aan een circulaire economie. We zetten daarbij in om zowel studenten, ondernemers (ZZP-ers en MKB bedrijven) en overheden te betrekken bij deze activiteiten.

We zouden het geweldig vinden als Douwe Jan Joustra over een paar maanden opnieuw naar Arnhem kan komen om bijvoorbeeld bij de Hogeschool Arnhem & Nijmegen en ARTEZ Hogeschool zijn verhaal te vertellen aan studenten. En daarnaast met docenten en management het gesprek aan te gaan om de principes van circulair ondernemen te implementeren in de onderwijsprogramma’s en operationele activiteiten van deze scholen.

Kan en wil jij of jouw organisatie hierbij ondersteunen? Neem dan vooral contact op met Maarten van Leeuwen (0611164038 of maarten@cncptmkr.nl) en laat hieronder een bericht achter.

Sharing is caring! Alvast bedankt voor het delen.
Share